Press "Enter" to skip to content

Gør julen lidt grønnere

med 3 opskrifter på sunde julesalater

Af Klinisk Diætist Klaus Frobenius ved Klinik for Helbred og Sundhed

 

Vi fejrer julen i hele december måned med masser af god mad. Dog mangler der ofte lidt grønt på tallerkenen ved siden af flæskestegen og de brune kartofler. Det sker der jo ikke noget ved juleaften, men julen er som sagt en lang fest og spiser vi for meget tung mad og for lidt grønt i hele julen, så sætter juleflæsket sig.Vi risikerer også knas med tarmen, som eksempelvis forstoppelse, når vi indtager for meget tung mad.

Et lille tip til at undgå at spise sig mæt i kød og kartofler, er at starte med det grønne på tallerkenen. Det lyder måske alt for banalt, men det er alligevel ret virksomt for de fleste, der netop gemmer det grønne til sidst – og ups, så var der alligevel ikke plads. Dette handler måske også om, at salaten nedprioriteres i julen, og det grønne, der eventuelt havner på tallerkenen, er mindre tillokkende end den saftige flæskesteg.

Her får du 3 lækre opskrifter på sunde julesalater, der gør sig godt til den tunge julemad.

 

Julesalat med appelsiner og nødder

Dette er en lækker og lidt stærk salat, der passer godt til flæskestegen. Opskriften er til 4 personer.

Du skal bruge:

2 stk. julesalat

100 gram rucolasalat

4 søde appelsiner

½ dl valnødder

½ dl mandler

Begynd med at rense salaterne grundigt, og lad dem dryppe godt af. Skær derpå bunden af julesalaten og den bitre stilk. Skær julesalaten i tynde både, og bland den med rucolaen. Skræl appelsinerne, skær dem i grove stykker, og bland dem i salaten. Hak nødderne groft, og drys dem over salaten. Voila.

Du behøver ikke en dressing til denne salat på grund af appelsinerne, der indeholder meget saft. Salaten indeholder 68 kalorier og 2,5 gram fedt per 100 gram.

 

Rødkålsråkost med hasselnødder

Dette er et lækkert og friskt alternativ til den traditionelle julerødkål, og den passer til det meste julemad. Prøv eksempelvis denne rødkålssalat til flæskestegen ved næste julemiddag. Opskriften er til 4 personer.

 

Du skal bruge:

Et halvt rødkålshoved

4 spiseskefulde ribsgele

4 spiseskefulde æbleeddike

½ dl hasselnødder

1 lille æble

Finthak og skyl rødkålen grundigt. Lad den dryppe godt af. Rør en marinade af ribsgele og æbleeddikke, og vend den i rødkålen. Lad råkosten trække i køleskab i mindst et par timer – gerne længere. Hak hasselnødderne groft, og skær æblet i små tern. Behold gerne æbleskrællen på. Drys nødder og æbletern over råkosten lige inden servering.

Salaten indeholder 77 kalorier og 2 gram fedt per 100 gram.

 

Varm rødbede – og rødløgssalat med peberrod og kapers

En lidt speciel salat, der passer godt til juleanden. Er du ikke til kapers, kan disse snildt undlades uden at salaten bliver dårligere af den grund. Opskriften er til 6 personer, men lav gerne rigeligt. Den er også god dagen efter og kan nemt lunes sammen med resterne af anden til frokost.

 

Du skal bruge:

½ kg rødbeder

3 rødløg

1 spiseskefuld olivenolie

½ dl balsamicoeddike

2 spsk flydende honning

2 spiseskefulde revet peberrod

2 spiseskefulde kapers

Salt og peber efter smag

 

Skræl løg og rødbeder og skær begge dele i tynde stave. Sauter dem dernæst i en dyb pande i lidt olivenolie i få minutter, og hæld så balsamicoeddike og honning ved. Lad salaten simre under låg i ca. 10 minutter, og smag til med salt og peber. Spiser du kapers til, så spar på saltet, da salaten ellers hurtigt bliver for salt. Spis salaten varm til en lækker juleand. Drys med revet peberrod og kapers efter smag.

Salaten indeholder 76 kalorier og 2 gram fedt per 100 gram.

 

Bon appetit – og god jul.