Press "Enter" to skip to content

Op på cyklen i sikker stil

Cyklen er ét af danskernes foretrukne transportmidler. Faktisk er vi et af de lande i verden, hvor flest indbyggere bruger cyklen regelmæssigt. Nu er sommeren lige rundt hjørnet, og det betyder også at der begynder at være endnu flere danske cyklister på landevejene. Det er dejligt at vi i lille Danmark er så vilde med at cykle. I forhold til mange andre lande, har vi også rigtig gode forhold til at cykle. Udover at vi har massere af cykelstier i Danmark, så har vi heller ikke så mange bakker til at skræmme de mere dovne folk væk. Dog har vi massere af vind i Danmark, men det er jo kun et problem én vej.

Bliv sikker i trafikken

Når man er ude og cykle, så er det vigtigt at man tager sin egen sikkerhed seriøst. Alle der er ude og cykle bør altid have cykellygter, reflekser og cykelhjelm med. Du behøver naturligvis ikke have lys på midt på dagen, men så snart at lyset lægger sig så småt, så er det med at få den på. Man kan simpelthen ikke være for for sikker.

Udover at have sit sikkerhedsgrej i orden – altså lys, hjelm og reflekser – så er der andre gode huskeregler, som man bør skrive sig bag øret.

  1. Tjek at din cykel er i god stand. Tjek regelmæssigt din cykel, og se om alt er som det skal være. Her bør du specielt tjekke at der er godt med luft i dækkene, og at bremserne virker.
  2. Sørg for en ordenlig hjelm. Hjelmen er din eneste sikkerhed, hvis uheldet skulle være ude. Derfor er det vigtigt at du sørger for at din hjelm passer dit hoved. Den ikke sidde for løst.
  3. Kør ordenligt. Prøv for så vidt muligt, altid at have mindst én hånd på styret. Lad være med at køre rundt uden hænder, selvom det kan se sejt ud. Hvis du er på en lang landevej, med godt udsyn til trafikken, kan det det gå an. Lad være med at køre uden hænder, hvis der er nogen andre trafikanter i nærheden.
  4. Hold øje hvor du kører. Altid sørg for at have øjnene åbne, når du cykler. Hold især øje med huller i vejen, da du hurtigt kan ende på snuden, hvis dit forhjul ryger ned i et hul. Derudover bør du også holde øje med smadret glas, grus, sand, sten og våde blade. Det er alle små ting, som virker ufarligt, men hvor din cykel hurtigt kan miste sit greb på vejen, og sende dig en tur ned i asfalten.
  5. Brug hånd signaler. En af de første ting man lærer, når man cykler er at man skal række hånden ud ved sving, og op ved stop. Det er altid vigtigt at andre trafikanter ved hvad du har tænkt dig at gøre. Det kan forhindre mange uheld.
  6. Pas på med musik. Det kan være skønt at cykle rundt med musik i ørene, men det kan også være farligt. Hvis du skal have musik med på turen, så sørg for at det ikke er så højt, at du ikke kan høre hvis der kommer biler.

I ønskes en god og sikker sommer.