Press "Enter" to skip to content

Ægteskabet og dets problemer – hvordan løser du dem?

Ægteskab var engang noget, der blev indgået af praktiske årsager. Som kvinde var du afhængig af din mands indkomst, og som mand skulle du have en i hjemmet til at føde, passe og opdrage børnene. Så firkantet er det heldigvis ikke længere, men dette har også medført, at ægteskab i dag beror på nogle helt andre ting end blot praktikalitet – nemlig kærlighed.

Kærligheden mellem to mennesker kan leve for evigt, men det kan forelskelsen ikke – men hvad gør du så, når forelskelsen falmer, hverdagen er blevet praktisk, og intimiteten ikke længere venter i soveværelset, når du kommer hjem fra arbejde?

Find tid til hinanden

Når hverdagen vender tilbage til rutinen uden dating, første kys og første gange i det hele taget, begynder forelskelsen at falme, og det I har tilbage, er kærligheden og omsorgen I føler for hinanden – og det er den, I skal holde fast i.

Dette kan I gøre på forskellige vis.

Det vigtigste i et forhold og især i et ægteskab er kommunikation. Hold hinanden opdateret omkring jeres liv. Snak sammen om, hvordan I har det og fortæl, hvad der har gjort jeres dag helt fantastisk eller fuldstændig uudholdelig. Brug hinanden som følelsesmæssig støtte, men sørg for at fungere som det samme for modparten. Et forhold bygget på balanceret kommunikation når langt.

En anden ting, I kan gøre, er at tage jer tid til hinanden. Tag ud at spise, tag en tur i biografen eller tag en tur ud at bowle – hvad end der ligger indenfor jeres interesser, og som I kan samles om og få en god aften ud af. På den måde kan I holde lidt på den følelse, I havde, dengang I stadig var nyforelskede.

Få snakket om en løsning på problemerne

Hvis I ikke kan se en løsning på jeres problemer, men heller ikke er klar til at give op på jeres forhold, er det måske på tide at få et professionelt syn på det hele. Den mest oplagte mulighed for dette er ved at tilmelde jer trygt og behjælpelig parterapi, hvor I kan få snakket om problemerne og finde metoder til at løse dem.

Især hvis problemet er blevet blæst op til noget, som det slet ikke er, kan en parterapeut gå ind og lægge en dæmper på det hele, og få jer til at se tingen fra et nyt perspektiv.

Selvfølgelig er der nogle helt fundamentale problemer, hvis I har oplevet et tillidsbrud i forbindelse med jalousi, utroskab eller en ex, der har fyldt for meget, men det kan også være, at hverdagen blot har fået for meget plads, og en af jer har fået følelsen af manglende nærvær eller følelsen af ikke at blive lyttet til. Hvis dette er tilfældet, er der stor chance for, at en parterapeut kan redde jeres forhold.

Hvis kærligheden er til at se inde bag alle problemerne, så hold fast i forholdet. Hvis ikke den er det, og der har været direkte brud på tilliden, er det måske på tide at overveje, om det hele endnu er det værd.