Press "Enter" to skip to content

Bitcoins – en valuta uafhængig af banker og stat

Hvis man har fulgt lidt med i nyhederne inden for finansverdenen i det sidste stykke tid, har man helt sikkert også hørt om de såkaldte ”Bitcoins”. Bitcoins er en digital valuta, hvilket betyder at valutaen udelukkende findes digitalt, og det er altså ikke muligt at holde ved en Bitcoin, da den blot er et tal på en computer. Hvis ikke man er bekendt med digitale valutaer, kan begrebet godt virke en smule underligt. Noget som mange dog glemmer at tænke over er, at selvom den danske krone ikke er en digital valuta, foregår meget af handlen med kronen digitalt.

De penge vi har stående i banken eller på vores kreditkort eksisterer i princippet også kun digitalt indtil vi vælger at hæve den. Det der gør digitale valutaer såsom Bitcoins anderledes end almindelige valutaer er altså primært at det ikke er muligt at hæve Bitcoins og holde dem i hånden. Bitcoin er desuden en decentraliseret valuta, hvilket betyder at kursen på valutaen er uafhængig af banker og statslige organisationer. Kursen styres altså udelukkende af markedet og forbrugerne. Med almindelige valutaer er det muligt for staten at hæve eller sænke prisen på valutaen ved at vælge at trykke flere eller færre penge. Dette er ikke muligt med Bitcoins, hvilket medfører at prisen på valutaen ikke kan manipuleres på nogen måde.

 

At hacke Bitcoins er næsten umuligt

Noget som mange der ikke kender til konceptet omkring digitale valutaer er bekymrede for, er muligheden for at blive hacket. I vores højteknologiske og på mange måder internetbaserede tilværelse, hører vi i nyhederne jævnligt om folk som får hacket deres computer, stjålet deres personoplysninger eller lignende. Derfor kan det umiddelbart virke logisk at det er muligt for hackere at stjæle Bitcoins fra andre, da Bitcoin som bekendt er en digital valuta der udelukkende findes som tal på en computerskærm. Men rent faktisk forholder det sig slet ikke sådan.

På grund af den måde handlen med Bitcoin er designet og opbygget på, er det stort set umuligt for hackere at hacke og stjæle andres Bitcoins. Det specielle ved Bitcoin er nemlig at samtlige transaktioner bliver valideret og arkiveret. Herefter er det muligt for alle med en internetforbindelse at finde transaktionerne, og der er altså ingenting der bliver skjult eller gemt væk. Alle transaktioner er naturligvis anonyme, og det er ikke muligt at se hvem der har overført Bitcoins til hvem, men blot at selve transaktionerne har fundet sted.

 

Hvordan opbevares Bitcoins?

Som bruger at Bitcoins skal man have et sted at opbevare sine Bitcoins, da man jo ikke kan opbevare dem i banken fordi de er en digital valuta. I stedet skal man have en såkaldt Bitcoin wallet. Denne fungere som en slags digital pung, hvori man kan opbevare alle ens Bitcoins. Der er også herfra Bitcoins bliver trukket fra eller sat ind når man udfører transaktioner. Når andre skal overføre Bitcoins til ens wallet, giver man dem ens offentlige nøgle, som også kaldes ens Bitcoin adresse. Denne kan sammenlignes med registrerings- og kontonummer i en almindelig bank.

Når man omvendt vil overføre nogle af ens Bitcoins til andre brugere, logger man ind på sin wallet med ens private nøgle. Herefter kan man sende Bitcoins til andre forbrugere såfremt man har deres Bitcoin adresse. Det er vigtigt at man holder den private nøgle for sig selv, da det er denne der giver adgang til at hæve Bitcoins fra ens wallet. Havner den private nøgle i de forkerte hænder, er der i princippet ikke noget der stopper dem fra at overføre alle ens Bitcoins til en anden konto. Heldigvis sker dette sjældent, og for det meste er det muligt at få ens Bitcoins tilbage igen på grund af det gennemsigtige transaktionssystem.