Press "Enter" to skip to content

En smuk julesang med et godt budskab

Alle i landet kender til de gængse julesalmer. I hvert fald hvis man føler sig dansk og er enten meget kristen eller blot en smule kulturkristen. For man kommer ikke udenom at høre dem og mange vil endda have hørt dem og sunget dem derhjemme. For når juleaften endelig oprinder så skal der synges sange. Det bliver gjort mens man går rundt om juletræet og alle elsker denne del af aftenen. Alle har deres favoritsange, som de bedst kan lide at synge, men alligevel kan det være svært at kende teksten af og til. Skal man for eksempel kunne Et Barn er Født i Betlehem helt og aldeles så kræver det øvelse. For uden øvelse kommer man ikke langt da det er nogle svære sange.

Læs og lær Et Barn er Født i Betlehem

Skal du lære sangen Et Barn er Født i Betlehem helt udenad så skal du gå i gang i god tid. Det er ikke nok, at du lille juleaftensdag tænker, at det kunne være sjovt at kunne denne sang. Du skal som minimum i gang en måned før hvis du ønsker at kunne den helt uden at kigge ned på et papir. Er din ambition blot at kunne huske det første i hver vers kan det sagtens være, at en dag eller to er tilstrækkeligt. Alt dette afhænger naturligvis også af hvor god du generelt er til at huske og lære sange.

 

Når du alligevel er i gang vil du formentligt blive lidt overrasket af og til. For mange af de klassiske julesange har man efterhånden sunget så mange gange, at man ikke tænker over hvad der rent faktisk bliver sunget. Man kender ordene og hvordan de er sat sammen, men det de betyder tænker man meget lidt over. Man kan lave en test med en af sine venner eller et familiemedlem. Man kan bede dem om at give et resumé af en kendt julesalme, som man ved de har sunget mange gange. Man kan for eksempel vælge en salme som Et Barn er Født i Betlehem. De fleste vil blot tage udgangspunkt i titlen og sige, at denne salme jo bare handler om Jesus og det faktum, at han var født i netop Betlehem. Går man dybere ind i teksten vil man dog finde ud af, at denne salme er så meget mere end det.

En analyse af julesamler kan være interessant

Når man alligevel er i gang med at lære den udenad kan man også analysere salmen Et Barn er Født i Betlehem. Her kan man starte med at læse lidt op på perioden, hvor den er skrevet. For før man kan foretage en god analyse skal man kende noget til konteksten. Salmen er skrevet i 1820 af N. F. S. Grundtvig, som faktisk har lavet størstedelen af de salmer vi kender i dag. I 1849 blev den så komponeret og siden da har den været populær blandt alle danskere. Du kan lære hele teksten på https://de-sjove-jokes.dk/barn-foedt-bethlehem/, hvor der også står nogle flere historiske